Home
Mail ons sitemap Laatste updates
 
   
 

Oude hoby weer opgepakt Flightaware!

Oude hobby weer opgestart! Vliegtuig spotten, maar niet met een verrekijker of camera maar via een ontvanger "luisteren" naar de ADS-B transponders die steeds meer vliegtuigen aan board hebben. Lees verder als je wilt weten hoe ik aan deze hobby ben gekomen

Flightaware. Goed gekozen naam! Ik kwam er terecht toen mijn dochter met haar zoon op weg was via Istanbul met een wat krappe overstaptijd. We woonden toen nog in de buurt van Alaya.
Ze had bij de eerste vlucht al vertraging en ik heb op internet geprobeerd de status van de vluchten te achterhalen. Dan blijkt dat luchthavens met hun site’s lang niet altijd 100% actueel zijn. De kleinere luchthavens zijn sowieso een ramp met informatie. Als je b.v bij Gazipassa kijkt om te weten wanneer wie land zie je regelmatig de geplande tijd, die er vroeg op de dag op is gezet. Je weet dat er vertragingen zijn maar je hebt geen flauw idee wanneer ze zullen landen.
In de situatie van mijn dochter ben ik eens verder gaan zoeken op het web met haar vlucht nummer. Zo kwam ik bij flightaware terecht. Ik kon haar vlucht volledig door de lucht volgen. Er stonden de geplande tijden en de vermoedelijke landingstijden bij. Statistieken over de laatste week van dat vlucht nummer. Je ziet het vliegtuig op een kaart bewegen en je kunt de hoogte, de stijg/daal snelheid, de grondsnelheid, enz. allemaal zien. Briljant daar wilde ik meer van weten!

Al die gegevens kwamen van transponders van de vliegtuigen zelf. Hier een stukje vertaalde tekst van de site van flightaware: Naast het ontvangen van meer dan vijftig verschillende overheidsdiensten, luchtverkeersleiding en eigen datalink bronnen heeft FlightAware een wereldwijd netwerk van ADS-B / Mode S ontvangers. De ADS-B of Mode S uitgerust vliegtuigen zijn over de hele wereld te volgen. ADS-B uitgeruste vliegtuigen geven hun exacte positie en Mode S vliegtuigen kunnen worden gevolgd via een multilateratie peiling (MLAT) als het signaal door drie of meer ontvangers wordt ontvangen. FlightAware bezit en exploiteert deze ontvangers op honderden luchthavens over de hele wereld in samenwerking met exploitanten van luchthavens.
Maar als particulier kun je ook meedoen! Ze helpen met hulpbronnen hoe een ontvanger te bouwen en hoe je de informatie bij flightaware kunt afleveren. Dat was iets voor mij als technisch iemand en door erfenis geïnteresseerd in vliegen en vliegtuigen.
Je kunt ook gewoon gratis een completen ontvanger bij hun bestellen. Je moet slechts aan een paar simpele voorwaarden voldoen. Het werd daardoor heel simpel om mee te doen! Echt geloven deed ik het nog niet, maar nadat ik via de website een ontvanger + kabels en antenne besteld had, kreeg ik snel bericht dat het spul eraan kwam en of ik nog wat details door kon geven! Ik was verrast en heb nog gemaild dat het misschien niet eenvoudig was om de spullen in Turkije af te leveren. Ze konden het ook naar ons Nederlandse adres sturen en dan zou ik het in de koffer meenemen. Maar een ruime week later stond de transport firma met het pakketje op de stoep.

Het is een verhaal uit 2015 maar ik heb alle spulletjes mee naar Nedderland genomen. Na dat we beneden in ons huis in de Laar alles zover klaar hadden dat er goed gewoond kon worden heb ik een mast met windvaan en ananometer voor mijn weer hoby en een antenne voor de transponder ontvangst aan de gevel gemonteerd.

Weer wat gespeeld en nu heb ik op mijn lokale netwerkje een open source programma dat een virtuele radar heet. Echt waanzinnig, ik zie alles wat in een cirkel van enkele honderden KM om mijn huis vliegt!

Later ontdekte ik, helaas, maar ook logisch, dat mijn “kijk” richtingen beperkt worden door hoge bomen. Ik "zie" in de winter meer (verder) doordat dan de bladeren van de bomen zijn gevallen.
Gemiddeld “zie” ik al snel 500 + vliegtuigen op één dag en geeft ik 15.000 tot 20.000 posities door aan het flightaware netwerk.

dit is een screenshot dat elk uur genomen wordt. De ontvanger is een Raspberry pi (mini computer) waar ook een kleine web server op draait. Via headless firefox (een internet explorer) die aangestuurd door "puppeteer" een screen shot maakt en die wegschrijft. Om alles automatisch te laten verlopen gebruik ik een Cron-job die alles elk uur aanstuurt.

Klik hier voor de site van Flightaware.com

flightaware

op de volgende pagina wat uitleg over de techniek


Zo ziet het wereldwijd vliegverkeer er op een rustige avond uit :-(
Klik hier voor de site van Flightaware.comklik hier voor uitleg van de tachniek