Home
Mail ons sitemap Laatste updates
 
   
 
Aanschaf van een auto

Voor de auto waren we al een paar keer op pad geweest.
Het idee was om een 2e hands te kopen iets dat in ons budget pasten. De bevindingen waren dat een fatsoenlijke 2e hands auto relatief duur is.
Bovendien koop je een auto met erfenis zodat b.v. niet betaalde rekeningen bij de nieuwe eigenaar verhaald kunnen worden. Geen garantie en moeilijk om de historie na te gaan.

Bovendien moet er het een en ander aan papier werk gebeuren om als vreemdeling de auto op naam te krijgen. Dit kost ook weer TL 500.

Uiteindelijk hebben we een nieuwe Fiat Albea gekocht, er was een aanbieding bij Fiat voor dit type auto. Bij wat navraag bleek dat deze Fiat in Turkije geproduceerd wordt, en dat betekend dat de prijs van de auto, de onderdelen, en service in onze ogen billek is. En als 2e hands goed geld oplevert betekend dat, over een aantal jaren uitgerekend, het zeker niet duurder is dan 2e hands. De dealer regelt al het papier werk en we hebben 3 jaar garantie. Tegenvaller was dat de auto na een week beschikbaar was maar niet op onze naam gezet kon worden omdat er nog een persoonlijk nummer ontbreekt T.C kimlik. Dit krijg je automatisch na dat je een IKAMET hebt, allen het heeft nog 4 weken geduurd voor het nummer via internet beschikbaar was. De dealer kon toen alle papieren naar de vreemdeling politie in Antalya sturen naar de afdeling verkeer.
Fiat Albea

Normaal komt dan je kenteken na een korte week beschikbaar. Alleen nu bleek dat de mainframe van de vreemdelinge politie niet goed synchroniseerde met die van Ankara afdeling bevolking. Wat betekende dat tientallen vreemdelingen in deze omgeving moesten wachten op hun kenteken registratie. Het verhaal is een vrije vertaling wat de Fiat dealer mij vertelde en eerlijk gezegd snap ik het een en ander niet. Maar het is niet te controleren, het enige wat we konden, is geduld oefenen. De Fiat stond uiteindelijk na ruim 6 weken bij ons op de oprit. Het is geen spectaculaire auto maar hij voldoet goed en omgerekend met de koers van toen heeft hij ons nog geen € 11.000,-- gekost. Het maakt onze omgeving weer een stuk groter.