Home
Mail ons sitemap Laatste updates
 
   
 
Vanaf 18 mei 2015 nieuw ikamet aanvraag proceduren!
Onze ervaringen voor het verlengen, bijgewerkt op 23-11-2019

Vanaf 18 mei 2015 is er een nieuwe directoraat actief die verantwoordelijk is voor vreemdelingen beleid in Turkije. Daar valt ook de verstrekking van verblijfsvergunningen onder (Ikamet)
Dit is niet zomaar uit de lucht komen vallen maar is in opbouw sinds april 2013. De vreemdelingen politie bemoeid zich nu niet meer met verblijfsvergunningen.


In februari 2016 zijn weer enige zaken veranderd! De procedure is nog steeds hetzelfde maar op de site zijn enige veranderingen doorgevoerd. Je nu o.a online je betalingen doen maar het mag ook nog steeds gewoon op het belasting bureau. Je kunt nu ook je aanvraag bewaren en op een later tijstip afmaken. De procedure periode lijkt versneld, na mijn laatste bezoek aan het lokale kantoor 4 werkdagen !

in 2017 was er niet veel veranderd. de kleine wijzigingen zijn verwerkt in de tekst. Wel hebben we vervelende problemen gehad met Mieke haar aanvraag door systeem fouten.
(Hier te lezen
) Mijn aanvraag eerder in 2017 was geen enkel probleem. binnen 2 weken werdt het ikamet geleverd. Met de post thuis bezorgt en over internet aangevraagd.

In 2018 is mijn aanvraag erg eenvoudig gegaan. Letterlijk, op één avond de internet applicatie ingevuld. Volgende dag langs nüfus müdürlüğü voor een adres verklaring, Langs het SGK voor de ziektekosten verzekering, belasting kantoor de betalingen gedaan. Alles aangetekend op de bus en 5 weken later kwam mijn ikamet. Mieke haar ikamet loopt 2 maanden achter op de mijne maar bij haar ging het net zo eenvoudig en heeft ook 5 weken geduurd.

Sinds 2019 is in alle districten een afspraak verplicht. Niets meer op de post dus, maar al het papierwerk in een roze map mee naar het kantoor. Je moet via de applicatie een afspraak maken en bij mij was de afhandeling snel. Veel van het papier werk dat ik bij mij had, werd weer terug gegeven. Bovendien is er geen mogelijkheid meer om in het Nufus kantoor een adres verklaring te krijgen. Er is mij bij de aanvraag alleen gevraagd of ik nog steeds op hetzelfde adres woonde. Na bezoek aan het kantoor kwam na c.a. 5 weken mijn ikamet. Mieke haar aanvraag was later in het jaar. Die haar afspraak was 5 weken na het invullen van de applicatie maar 3 dagen na het inleveren was haar ikamet op de post onderweg naar ons!

Houd er rekening mee dat het op deze pagina gaat om een verlenging van een ikamet. Toch wil hier iets schrijven over de ervaring van een eerste aanvraag in 2019 bij een vriend van ons (Klik hier voor zijn verhaal)


Hieronder mijn ervaring bij de aanvraag, aangevult met ervaringen in mijn directe omgeving. NOOIT via, of "ik heb gehoord". Mocht je andere regeltjes tegen komen of zelf andere ervaringen hebben, ik hoor ze graag en verwerk ze snelmogelijk op deze paginaas

Dit gaat over hoe ik de aanvraag procedure doorlopen heb. Als je enigzinds de Engels taal beheerst, spreekt het een en ander voor zich en ik ben positief over de vernieuwingen.
Houd er rekening mee dat ik een verlenging heb aangevraagd voor een kort verblijf ikamet met als reden toeristisch. De meeste Nederlandstalige huis bezitter of / en gepensioneerde) zullen dezelfde ikamet nodig hebben. Kort verblijf is in de meeste gevallen 1 of 2 jaar.


Nieuw ikamet

Voor het nieuwe directoraat klik hier.

Aanvraag beginnen ikamet beginnen klik dan hier


Voor je begint moet je zorgen dat je de volgende zaken in je bezit hebt.

1  Kopie van het blad van je paspoort, of vergelijkbaar reis-document, waar je gegevens en pasfoto zichtbaar op zijn. + een van de bladzijde met de stempel van binnenkomst in Turkije.
2  Bewijs van mogelijkheid van je onderhoud.
3  Een verklaring dat je verzekerd bent tegen ziekten kosten.
4   Kopie van je tapu of huurovereenkomst.
5  Kopie Turks belastingnummer (is niet overal vereist en de laatste 2 jaar teruggekregen)
6  2 biometrische pasfotoos en digitalen versie daarvan.
7  Kopie van je huidige ikamet van voor en achterzijde
8  Voor je alles in een roze "dosya" map stopt je bewijs van betaling toevoegen.


1  lijkt me duidelijk
Houd er rekening mee dat het het paspoort nog 60 dagen geldig is op de einddatum van het aan te vragen ikamet. Maak een kopie van het blad met de stempel van de laaatste binnenkomst in Turkije. En maak een kopie van de pagina met gegevens en pasfoto

2  Er staat sinds 2016 in de uitleg dat je moet bewijzen dat je voldoende middelen van bestaan hebt. Ik zelf gebruik voor de zekerheid de "oude"regels hiervoor.
Of je moet een Turkse bankrekening hebben waar in willekeurige valuta de waarden van  $6000,00 bij 1 jaar verblijf ( $500,-- dollars per maand gedurende je ikamet duur) op staat. Of een bewijs van je staatspensioen. Je moet dan een  beschikking bij de Sociale Verzekeringsbank aanvragen die laten vertalen en officieel laten  verklaren bij een notar.
Ik heb gehoord dat de beschikking in het Turks over internet aan te vragen is en geaksepteerd wordt maar heb daar zelf geen ervaring mee.
Bij andersoortige ikamet kan dit ook een andere bron van inkomsten zijn (hier nog wat toelichting)

3  Als je in Nederland verplicht verzekerd ben moet je bij je verzekeraar een N/TUR111 formulier vragen. Dit is een verklaring dat je verzekerd ben. Pas op, dat formulier heeft altijd een beperkte geldigheidsduur. Met dit formulier moet je naar het SGK kantoor. Je krijgt dan een verklaring voor ziekenhuis / apotheek en een losse verklaring voor de aanvraag van je ikamet
Mocht je uitgeschreven zijn uit Nederland en dus niet meer verplicht verzekerd, moet je kunnen aantonen dat je bij het SGK verzekert bent.
Voor de Belgen wijkt dit enigsinds af! (hier nog wat toelichting)

4  lijkt me duidelijk. Een huurcontract mag een simpele overeenkomst zijn maar dan moet er een bewijs van betaling bij.

5  Een kopie word niet specifiek om gevraaagt maar beter te veel dan te weinig was mijn theorie. Het belasting nummer is eenvoudig op het belasting kantoor aan te vragen. Als je een tapu op naam hebt, bezit je er met zekerheid een.

6  Biometrisch betekend eenvoudig weg een foto recht in het gezicht.
Hier nog wat verduidelijking

7  lijkt me duidelijk

8  Als je de internet aanvraag gedaan hebt en het aanvraag formulier uitgeprint moet je nog betalen. het betalings bewijs moet bij de papieren en houd een kopie voor jezelf. Omdat sinds 2019 iedereen op afspraak naar het kantoor moet, kan er niets opgestuurd worden. Je moet alle papieren in een roze "dosya" map stoppen en meenemen.


Ga naar https://e-ikamet.goc.gov.tr/

Het volgende (nieuwe) scherm zal verschijnen.
je kunt op het plaatje klikken voor een voledig scherm je kunt daarna door de formulieren navigeren


Onderin de rode balk vind je enige items waarop je kunt klikken. Onder "required documents" voor enige uitleg over de benodigte papieren. Er is ook een tekst klachten en sugestie formuier. De rest van de linkjes werken helaas niet.

Hiernaast mijn globale vertaling van de uitleg (voor mobiele apparaten hieronder).
Pas op!
ik ga alleen in op zaken die voor mij (Gepensioneerde Nederlanders in Turkije) van toepassing zijn en het is geen officiële vertaling maar één in begrijpelijk Nederlands (hoop ik).

Voor verlenging kies je de middelste knop “I apply for the extension of the duration of residence permit ”
voor de meeste andere andere aanvragen de linker knop.
B.v. voor de eerste aanvraag, of aanvraag langdurige ikamet, wijziging van je situatie altijd de linker knop gebruiken. Er wordt dan ook een afspraak op het kantoor gegenereerd.

Ik heb een verlenging aangevraagd dus de midelste knop gebruikt.
Je ziet dan dit scherm.

Daarna heb ik de linker knop gebruikt "I would like to lodge an application for renewal"
In de huidige procedure kan je "op een later tijdstip" ook verder met een half ingevulde aanvraag (middelste knop) of via de rechter knop kijken in welk stadium je aanvraag verkeerd.

Het eerste scherm bij gebruik van de linkerknop en de E-mail link. (klik voor voledig scherm en navugatie door de formulieren).


vul de eerste 2 letters van je voornaam en van je achtenaam in + je TC nummer (Foreigner nr) en je nationaliteit
Pas op je hebt waarschijnlijk Engels als taal gekozen! dus voor Nederlanders is het land van oorsprong Netherlands! na enige letters getikt te hebben komt er een keuze! als je in het Turks werkt is het Hollanda.
Houd er rekening mee dat ze hier geen dubbele namen kennen en ook geen voervoegsels. Dus bij b.v de Boer zijn de eerste 2 letters van je achternaam de.
Eventueel je ikamet nummer + serie (te vinden op je ikamet)
Vul dit in! Als je het niet doet kan je welliswaar verder maar haalt het systeem niet de gegevens van je huidige ikamet op!
Bij "comunication preference" kies je hoe je benadert wilt worden, per E-mail of per telefoon.
De volgende 2 vakjes vul je E-mail en je Turkse mobiele nummer in. (minstens één van de twee)
Na "I'm not a robot" doorlopen te hebben en de knop "resume" wordt er een bericht naar je gestuurd. Bij mij per mail omdat het mijn voorkeur was. Hierin staat je ikamet aanvraag nummer en een verificatie code + een link.
Als je op die link klikt kom je bij het eerste formulier van je aanvraag.
Hier de formulieren met enige uitleg


Wat relevante zaken bij een verlenging
ik heb niet alles vertaald. Als iemand wijzigingen ontdekt, laat het me weten.
Hier nog wat ervaringen van andere


Als je een ikamet hebt en met een nieuw paspoort Turkije binnen komt moet je binnen 20 dagen je paspoort laten registreren bij het ikamet kantoor.
Wij wisten het niet en bij de aanvraag van Mieke haar ikamet in 2016 kwam bij het invullen van haar (nieuwe) paspoort nummer een pop-up met de tekst dat we een afspraak moesten maken. Gelukkig kon dat binnen één week maar de overtreding kosten TL 91

De aanvraag moet gebeuren tussen 60 dagen en 1 dag voor het verlopen van je oude ikamet.

je moet door alle aanvraag formulier heen, de “rode” vragen zijn verplicht de zwarte zoveel als mogelijk invullen. Pas op vul niet te veel in!
b.v. bij opleiding niets dat is voor studenten!

Als je klaar bent en alles geaksepteerd is kun je aanvraagformulier afdrukken. Zodra je dat doet is de aanvraag definitief en kun je niets meer veranderen! Het aanvraag formulier moet ondertekend worden. Als de printknop grijs blijft is er iets niet goed. Je kunt zonder gegevens te verliezen opnieuw beginnen om eventueel correcties aan te brengen. Er kunnen b.v verschillen zijn met je vorige aanvraag of een nieuw paspoort nummer.
Als dit gebeurd kun je eventueel brutaal naar het kantoor met je scherm uitdraaien en vertellen dat je niet kunt printen? Of netjes via de applicatie een afspraak maken. Daarna kun je het aanvraag formulier wel printen en dan kun je met alle papieren naar je afspraak.

Na je afspraak op het Ikamet kantoor krijg je een Muracaat Formulier. Samen met een kopie van de betalingen is dat dan een bewijs dat je aanvraag loopt en kun je hiermee Turkije verlaten zonder geldig ikamet.
Je kunt Turkije 15 dagen verlaten met dit papier maar als je langer gaat moet je volgens mij een toerstin visum aanvragen om weer binnen te komen. Daarin zijn de meniningen en de ervaringen nogal wisslend
(Hier uitleg daarover)

De formulieren die je nodig hebt hangt een beetje af van de reden van de aanvraag maar het systeem zal dat vertellen.
Ik heb ingevuld "bezit vastgoed" en "om toeristische" reden en dat zal voor de meeste gepensioneerde zo zijn. De papieren die ik noem zijn daar op gebaseerd. Je kunt uiteraard ook vanwegen b.v studie, stage, zakelijk, familie, enz hier zijn en dan wijken de benodigte papieren enigszins af.

https://en.goc.gov.tr/
Dit is een adres waar je nog wat uitleg krijgt in filmpjes. Let wel op dat je het juiste filmpje kiest. Voor het gesproken engels moet je wat oefenen :-)

Je hebt (in ons geval) nodig:
Een paspoort dat nog minimaal 60 dagen geldig is na de einddatum van je ikamet.

2 biometrische pasfoto’s en eenzelfde maar dan digitaal en niet groter dan 500kb om te kunnen uploaden. De foto mag niet ouder dan 6 maanden zijn. de achergrond moet wit zijn. (hier) iets over wat biometrisch is.

Als er spraken is van naamswijziging moet je een  afspraak maken om dit toe te lichten.

Minderjarige moeten een geboortebewijs mee sturen.

Bestaansminimum moet bewezen worden door b.v een bankrekening of een pensioen verklaring (hier uitgelegd)

Als minderjarige moet er een vertaalde verklaring van de verantwoordelijke volwassen komen.

Een bewijs van woonadres. B.v een tapu op naam of een huurcontract. (Hier uitgelegd)

Een bewijs dat je verzekerd bent b.v N/TUR111 formulier van je Nederlandse verzekeraar of inschrijving bij het SGK als je uitgeschreven bent (hier uitgelegd).

Begindatum van het aan te vragen ikamet is de verval  datum van het ouden.

Het systeemlaat op de eerste pagina het te betalen bedrag zien..
De betaling kan op een belasting kantoor gebeuren of met een bank overmaking als je bank overheidsbetalingen mag doen.
Je kunt tegenwoordig met de applicatie ook met een (Turkse) credit card betalen.
(In de samenvatting een opmerking over betalen op het belasting kantoor)

Alle papieren moeten in een roze map mee naar de afspraak genomen worden.
Hier een lijst met adressen (kies jouw provincie stad)
Alanya heeft een eigen kantoor maar dat vind je in de lijst onder Antalya!

De aanvraag begint na je afspraak en als de “beoordeling” positief is wordt door de  Directorate General of Migration Management het het Ikamet naar het vermelde adres opgest.

Het kan zijn dat u gesommeerd wordt te verschijnen voor verder onderzoek of vanwege een negatieve beoordeling. U moet hierop reageren anders kunt U opgebracht worden door de politie.

De communicatie gebeurt door SMS en E-mail die u opgegeven heeft. Het is u verantwoording dat u die ook leest. Controleer dus af en toe u spambox.

Je bent verantwoordelijk om correcte informatie te verstrekken anders bent u in overtreding.

Als je ikamet onderweg is krijg je een SMS met een tracking code. Die kun je hier invullen om de post te volgen

Hier het completen formulier met wat uitleg

Hier de samenvatting en nog wat uitleg van mijn aanvraag
Hier vind je ook wat ik aan papierwerk opgestuurd heb