Home
Mail ons sitemap Laatste updates
 
   
 
Telefoon en internet
ADSL modem

Nadat we ons Ikamet hadden, konden we telefoon en internet aansluiting aanvragen. Hoe dit ging is een van de voorbeelden hoe hier dingen kunnen gaan.
Op naar het kantoor van TTnet in Oba.
Jammer, een groot bord vertelde ons dat het kantoor dicht was wegens verbouwing en er werd geen alternatief adres vermeld.
Mieke en ik staan voor het kantoor te overleggen wat we zouden gaan doen. Op dat moment loopt er een keurig geklede heer op ons af en vraagt, in wat gebrekkig Engels, of wij daar stonden om telefoon en internet aan te vragen. Wij antwoorden uiteraard bevestigend. Of we dan mee wilden lopen. Mieke is daar wat voorzichtiger mee dan dat ik dat ben. Maar we lopen toch naar zijn combi achtig type auto waarvan hij de kofferbak opent. Stapels formulieren en een fax / copier wordt in de kofferbak zichtbaar. Hij pakt wat formulieren die getekend moeten worden vraagt waar we wonen, mijn paspoort en mijn Ikamet. Mieke liet duidelijk blijken dat zij dat niets vond en mijn Turks was niet voldoende om de man om zijn identiteit papieren te vragen. We hebben een Turkse vriendin gebeld, het verhaal uitgelegd en de telefoon aan die aardige heer gegeven. Korte tijd later kwam de telefoon weer terug en bevestigde onze vriendin dat dit een service was van TTnet omdat het kantoor dicht was. Ondertussen hadden we gezelschap gekregen van een goed Engels sprekende Turk die dit nog eens bevestigde.
We hebben de formulieren ingevuld en ondertekend. Wat ik vreemd vond dat er geen adres nodig was, een telefoon nummer van de buren was voldoende, volgens deze man.
4 dagen later komen onze buren van een Villa 100 meter verder min of meer in paniek vertellen dat TTnet bij hun staat om onze telefoon aansluiting daar te realiseren. Het telefoon nummer dat wij opgegeven hadden is het telefoonnummer van deze mensen. Later begrepen wij dat men ervan uitgegaan was dat we in een appartement blok woonden en dat op dat adres een kabel lag met meerdere aansluitingen. Na een gesprek met deze mensen was dat snel opgelost en stonden zij bij ons op de oprit. Toen werd het volgende probleem duidelijk. 2 jaar geleden is in onze omgeving een nieuwe telefoon infrastructuur aangelegd. Er hing daarna een rol telefoon grondkabel aan ons tuinhek. De rest van de meters moesten wij maar zelf doen. Ik heb de kabel ingegraven en naar binnen gebracht zodat hij eindigde in een halkast in onze hal.
zelfbouw bureau

Meestal zie je hier dat zoon kabel deels zichtbaar over de gevel loopt om vervolgens te eindigen in een grote grijze plastic doos die op de buitenmuur geschoefd is. Ik vind dat spuug lelijk en kwetsbaar. Maar het blijkt de algemene manier van installeren en de TTnet mannen waren niet blij dat het bij ons anders was. Bovendien hadden ze verwacht dat de kabel afgewerkt zou zijn in zoon doos. (normaal bij een appartementen gebouw) Maar met veel thee een gesprek en wat telefoontjes hebben zij de kabel aangepelt. 2 aders eruit gehaald en daar werd geïmproviseerd een test telefoon op aan gesloten. Ik mocht met die telefoon proberen of hij het deed. Hiermee was volgens hen de klus geklaard. Op een vraag van ons of de kabel dan niet afgewerkt moest worden kregen we te horen dat het morgen zou gebeuren. Dat was maart 2010 en tot nu toe hebben we niemand meer gezien. Ik heb de kabel maar opgebeugeld en afgewerkt op een strookje. Daar heb ik de kabel van het huis op aan gesloten en we hadden 4 dagen na aanvraag telefoon! Weer drie dagen later kreeg ik een sms met een verhaaltje dat ons internet bijna klaar was en in hetzelfde sms vast het aansluitnummer daarvan. De dag daarna om 8 uur avonds een telefoontje met de vraag of we thuis waren. Nee was ons antwoord maar we kunnen in 20 minuten thuis zijn. Dat kwam mooi uit antwoorden hij dan vertrokken zij uit Alanya om het internet bij ons aan te sluiten. Ons huis is niet door iedereen te vinden dus ik ben maar naar de kruising met een grotere weg gelopen. Een paar minuten later stopte een TTnet autootje, het raam ging naar beneden en iemand vroeg of ik "Yakop" was. Op mijn bevestiging kwam er een hand naar buiten met een gevulde plastic zak. Voor ik iets kan vragen reed de auto weer verder. Dat was dus de internet installatie. Maar een paar uur hobbyen en internet was actief! Ik vond het eigenlijk wel vlot verlopen. We waren weer een deel van de “grote” wereld en hebben dan ook maar direct de familie ge-skyped.