Home
Mail ons sitemap Laatste updates
 
   
 
Nederlandse TV kijken via schotel of internet
Satelliet schotel

dreambox ontvanger

Mieke wilde graag voor de winter periode de beschikking hebben over de Nederlandse TV zenders.
Maar satelliet TV was niet direct het gebied waar ik veel van wist. Dus spitten op internet waar ik veel te weten kwam maar ook veel vragen zich opstapelde. Het werd wel snel duidelijk dat het niet zoon standaard oplossing zou worden waar je een 60cm schoteltje + decoder bij Canaal digitaal besteld en aan je balkon hangt. Ik kwam op internet zelfs Nederlanders tegen die onder de vele schotels die zij aan hun huis en in de tuin hadden staan een exemplaar van 4 meter hadden. Gemonteerd op een speciale betonnen sokkel en daarop een 4 meter schotel uit één deel. Kapitalen werden er aan uitgegeven.
Veel met mensen uit onze omgeving gepraat maar erg duidelijker werd het allemaal niet.

Uiteindelijk met een aanbevolen lokale schotel leverancier gesproken die er erg eenvoudig over deed. Daar viel voor het eerst de naam Dreambox (een universele Linux satelliet ontvanger). Volgens hem was een schotel van 1,50 mtr op de ASTRA 19,2 gericht, alles wat we nodig hadden. Ook geen smartcard van Canaal digitaal. Die dreambox kon die gegevens over internet bij hem ophalen. Iets waar we dan een jaarlijks bedrag voor zouden betalen. Het was wel duidelijk dat het niet legaal was.
Uiteindelijk wel een dreambox bij hem bestelt omdat dat doosje veel Multi media mogelijkheden bood. Ik kan dan alle CD’s, DVD’s, Fotoos op een centrale disk zetten en die dan vanaf een PC en de TV bekijken. 
Uiteindelijk een schotel van 1,50 op het dak, gericht op ASTRA 19,2. In eerste instantie een oud TV’tje van hem via scart aan de dreambox en zijn decodeer-service over internet. 
Leuk de eerste avond TV en erg veel kanalen beschikbaar. Alleen was Mieke al snel teleurgesteld omdat bij de eerste redelijk regenbui, eerst de SBS’en en NED uitvielen en daarna de alle andere zenders.
Terug op internet zoeken dus. Vond al snel footprints van diverse satellieten en het werd duidelijk dat de ASTRA 19,2 officieel niet te ontvangen is in Alanya. 
De veel nieuwere ASTRA 23.5 is wel te ontvangen! 
Terug naar de schotel man die niet heel snel te overtuigen was. Het betekende n.m dat de geleverde dreambox niet zou voldoen omdat die alleen geschikt was voor SD TV en de Nederlandse kanalen op de ASTRA 23,5 veelal HD TV waren. 
Lang verhaal snel verteld, veel irritatie veel excuses andere type dreambox geleverd dan die ik besteld had. Maar uiteindelijk een 2e LNB in de schotel gezet en die op de ASTRA 23,5 gericht. Wij hadden intussen een officieel Canaal Digitaal kaartje uit Nederland mee genomen met een HD pakket erop. Het werkte! en we waren er blij mee. 
Later zijn er nog 2 LNB’s bij geplaatst omdat die niet veel kosten en de rest van de installatie geschikt was voor 4 LNB’s. We kunnen nu gewoon zappen tussen 4 satellieten en kijken naar Turkse, Engelse, gecodeerde Nederlandse kanalen en nog veel meer.

Toen het gevecht over de afgesproken prijzen geleverde apparatuur enz. Om de vrede te bewaren hebben we uiteindelijk een klein compromis naar hem gemaakt

Een paar maanden later wilde ik een nieuwere Image op de dreambox zetten omdat daar een paar reparaties in zaten die ik interessant vond. Het een en ander in overleg met de schotel leverancier. Maar weer de korte versie: na de nieuwe Image was de dreambox dood als een pier. Ik kreeg hem niet meer aan de praat. In overleg opengemaakt en kwam tot de ontdekking dat het GEEN dreambox was maar een Chinese kloon. De officiële images worden zo geschreven dat ze niet zondermeer werken op kloons. Dit is gedaan als product bescherming.
4 LNB's in één schotel

footprint astra 19.2
Het dekkings gebied van de Astra 19.2 satelliet

footprint astra 23.5

En het dekkings gebied van de Astra 23.5

Ik was echt boos en ben weer naar de leverancier gegaan, heb het spul op zijn werkbank gelegd en heb redelijk aangebrand mijn bevindingen verteld. Zijn antwoord was dat hij bij aanschaf verteld had dat het een kloon was. Dat er niets anders te krijgen is in Turkije. Ik was echt pist, hij heeft me een zeer goedkope kloon geleverd voor de prijs van een echte Dreambox die wel degelijk te koop is hier. Het was niet verstandig om in mijn boosheid nog in discussie te gaan met hem.
Uiteindelijk heeft hij gezorgd dat de dreambox gerepareerd en met een nieuwe image weer bij mij kwam. Hij wilde wel dat wij de reparatie kosten betaalde en begreep niet waarom ik boos was en niet wilde betalen. 
Een paar weken later vroeg hij of ik bij ander Nederlanders hem en zijn product positief zou willen aanbevelen. Hij snapte niet waarom ik dat niet deed. Hij begreep ook niet waarom ik niet tevreden was met zijn service en geleverde spullen. Het contact nu is minimaal, ik heb trouwens wel een aantal Nederlanders naar hem verwezen. Uiteraard wel het hele verhaal verteld. Het probleem is dat hij de techniek goed onder de knie heeft alleen zijn commerciële en contactuele talenten zijn minimaal. Heeft trouwens niets met buitenlanders te maken hij doet het bij Turken net zo. Je vraagt je af hoe zo iemand zijn business draaiende houd. Iets dat ik me hier meer afvraag.

Maar uiteindelijk hebben we een goed werkende kloon. Hij is redelijk stabiel en de TV ontvangst met de ASTRA 23,5 is onder bijna alle omstandigheden goed. Alles zit aan de interne bekabeling van ons internet “geknoopt” Dus zoals eerder beschreven bekijken we onze fotoos, filmen en luisteren we naar onze muziek met deze dreambox vanaf een centrale harddisk. De dreambox is via HDMI aan de TV verbonden en via normale kabels aan onze oude surround versterker. Betekent b.v ook dat we zomers via de wifi en laptop buiten naar muziek kunnen luisteren of naar het journaal kijken. Doordat we zo schandalig veel kanalen hebben ( 4 satellieten) kunnen we werkelijk alle sport events zien of ik allerhande technische of natuur programma’s kunnen zien en niet te vergeten die werkelijk verschrikkelijke Turkse soaps. Goed voor de taal en zo erg dat ze weer leuk zijn.

De TV is hier gekocht en als je een goede prijs betaald is dit soort elektronica 20% duurder dan de laagste prijzen in Nederland.
Het is trouwens wel vreemd dat we hier in Turkije voor het eerst naar Nederlandse HD TV kijken. 
Heeft ook een nadeel. Als je in de winter perioden een avondje TV achter de rug hebt realiseer je niet dat je in Turkije woont.

De dreambox is uiteindelijk overleden (vond ik niet zo erg) het vervolg kun je hier lezen KLIK
Hier iets over iptv, internet tv, streamen en vpn KLIK