Home
Mail ons sitemap Laatste updates
 
   
 
Nederlandse televisie, het vervolg en iets voor de techneuten onder ons. + een sumiere uitleg over iptv, internet tv en vpn

offset schotel

prime focus schotel

Onze dreambox 800 HD clone is uiteindelijk overleden. Ik vond dat niet heel erg, nu was ik eindelijk verlost van deze Chinees. Hij werd bijzonder warm en moest regelmatig opnieuw gestart worden. Maar dat deed hij alleen als hij afgekoeld was en dan deden de HD kanalen het weer niet. 
Aan het eind van 2013 was het niet meer mogelijk om HD te kijken en vielen veel SD kanalen elke dag na 22:00 uit. 
We komen regelmatig in Nederland en daar heb ik gebruik van gemaakt om een echte dreambox mee te nemen. Een originelen Dreambox 800 HD SE V2. SE V2, het staat voor Second Edition Versie 2. Hij is uitgerust met een snellere processor andere chipset en versie 2 heeft 2 x meer geheugen. 

Ik heb deze keer geen risico genomen en het spul bij  Cardwriter in Arnhem gekocht. Leuke vent en iemand die weet waar hij het over heeft. 

Canaal digitaal is zijn kanalen behoorlijk aan het reorganiseren. Het lijkt er op dat de SD kanalen langzaam verdwijnen. 
Dat is wat ons betreft prima, zolang ze alles naar de Astra 23.5 verhuizen. Die is voor ons een stuk beter te ontvangen. 
Ze zijn ook verschillende kanalen de modulatie techniek aan het reorganiseren. En dat was één van de redenen van de uitval van een aantal kanalen.
Het lijkt er op dat langzaam aan alle kanalen naar 8PSK i.p.v QPSK gaan. In de rand gebieden van de footprint zoals bij ons de 19.2 zijn die dan moeilijk foutloos te ontvangen.

PSK staat voor phase shift keying. Het is een techniek waarbij digitale signalen versleuteld worden en daardoor maar een klein stukje van de beschikbare Bandbreedte nodig hebben. Een techniek die al lang in computer data overdracht gebruikt wordt. 
Kortom je kan b.v 4 keer meer informatie door een buis laten stromen dan dat er water door heen kan. En toch is het water de drager van de informatie. 
Dit betekend dat aan de te onvangen kant, de truc omgekeerd moet gebeuren om er weer 4 stromen data uit te krijgen. 
Dat kan alleen als het te ontvangen signaal (bijna) vlekkeloos is. Zodra de ontvangst een beetje hapert kan je de 4 stromen bijna niet meer goed uit elkaar "trekken" Het lijkt duidelijk dat als je i.p.v 4 " stromen" er 8 in gaat stoppen dat het signaal nog foutlozer moet zijn om die 8 stromen uit elkaar kunnen te halen.

Ik realiseer me dat het een simplistische uitleg is over phase shift keying maar daardoor hopelijk voor veel mensen te begrijpen. 
Ik moest dus proberen de kwaliteit van het te ontvangen signaal te verbeteren. 
Één methoden is een grotere schotel op het dak. Maar dat moest dan wel een hele grote worden. Een andere methoden is om te kijken of je de bestaande schotel met zijn LNB's, kunt optimaliseren. 

Nu liep ik tegen een bizar stuk informatie aan. De huidige schotel is ooit door een locale leverancier neergezet en ik wist toen weinig van satelliet ontvangst. Een schotel is simpel gezegd de spiegel die het signaal naar de LNB spiegeld. Het grote oppervlak ontvangt het signaal en bundelt het op het punt waar de LNB zich in de schotel bevind. Dus de LNB moet in diepte en zijdelings op de optimale plaats in de schotel zitten voor de beste ontvangst. De LNB moet ook "breed" genoeg kijken om de hele schotel te zien maar niet breder. Als hij over de rand kijkt word er ook ongewenst stoor signaal "gezien" Kijkt hij te smal gebruik je maar een deel van het schotel oppervlak en dus minder signaal. 

Nu zijn daar bij de meest gangbare schotels afspraken over gemaakt. De universele LNB's hebben een kijkhoek ratio van 0.64. Bijna alle schotels in het onvangst gebied waar het signaal goed is zijn "offset schotels".  (Tekening hier boven)
Dit betekend dat het signaal schuin op de schotel moet vallen en de LNB zit dus ook uit het midden. Voordeel is dat deze schotels minder richting gevoelig zijn en de LNB niet in de weg zit voor het invallende signaal. Bovendien staan die schotels redelijk recht zodat er minder invloed is van regen en sneeuw in de schotel. 
Over dit type schotel zijn goed afspraken gemaakt waardoor in elke schotel een universele LNB gemonteerd kan worden. 


prime focus schotel met 4 lnb's

hiernaast zie een tekening van een offset schotel, daaronder een tekening van een prime focus met een foto van van onze prime focus schotel.

Hierboven een zij-aanzicht van onze prime focus schotel. Met 4 LNB's die gericht staan op Eutelsat 7, hotbird 13, Astra 19.2 en Astra 23.5
Alleen, ik had een prime focus schotel van 150 cm op mijn dak staan. En daarvan is de F/d ratio niet altijd het zelfde. Nu zijn daar speciale LNB voor en die hebben meestal een instelbare ratio van 0.32 tot 0.43.
De prime focus schotel die mij op het dak staat heeft een, door mij berekende F/d ratio van 0.52. en daar bestaat geen optimale LNB voor.
Deze gegevens komen van  http://www.satlex.be/nl/home.html  en om tot een oplossing te komen staat er een discussie op  http://www.sat4all.com/forums/  
Ik heb er uiteindelijk toch voor gekozen voor een universele LNB in het centrum voor de Astra 19.2 die dus niet de hele schotel gebruikt. Maar wel voor een LNB met een erg goede signaal ruis verhouding en maximale scheiding van horizontaal / vertikaal hoog / laag. En een goede versterking. 
Het is volgens de experts één van de beste LNB's 
De schotel nog eens optimaal uitgericht en daarna de nieuwe centrale LNB gemonteerd. Die in diepte en skew (de draaiing) op de maximale signaal sterkte ingesteld. Daarna de rail voor de andere 3 LNB gemonteerd. Elke LNB op maximale signaalsterkte gericht daarna op diepte en skew ingesteld.

De resultaten zijn erg dicht bij perfect. De meeste Nederlandse kanalen op de Astra 19.2 komen met meer dan 55% = c.a 9 dB binnen wat betekend dat we redelijke regen reserve hebben. Rond de 30 tot 35% is er nauwelijks ontvangst. Maar b.v op de Astra 23.5 komen de Nederlandse HD kanalen nu met bijna 12 dB binnen en dat is rond de 75%. de hotbird 13 en eutalsat 7 geven vergelijkbare waarden. We hebben ook nauwelijks uitval meer door weer omstandigheden. 

Op de nieuwe Dreambox 800 HD staat nu een Oozoon image te draaien met nog wat leuke extra's. Ik vindt b.v de "enhanced video center" geweldig. Er hangt een Nas in ons netwerkje (netwerk schijf) hierop worden de opgenomen programmaas weggeschreven en time shift op gerealiseerd. Ook staan daar al onze filmen in diverse formaten op en die speelt de dreambox allemaal af evenals heel veel CD's en veel fotoos.
Verder nog een Inernet explore, youtube player, uitzending gemist, enz allemaal op de dreambox beschikbaar. Het werkt allemaal probleemloos en snel. Ook het zappen tussen de 4300 kanalen werkt goed. Van de 4300 kanalen kunnen we uiteraard alleen de vrije kanalen en de kanalen waarvan we een kaart hebben bekijken. De nieuwe 800 HD heeft 2 kaartlezers beschikbaar.

Menu Enhanced Movie Center

Hier de opstelling, TV op de muur, boembox, dreambox en de rest in een meubeltje ingebouwd. Op de TV zie je het menu van Enhanced Movie Center met links bovenin nog het laatst gekozen TV kanaal en rechts de lijst met filmen op de NAS

Achter deze LINK nog wat informatie over iptv, streaming diensten, internet tv en waarom cardsharing illegaal is KLIK