Home
Mail ons sitemap Laatste updates
 
   
  Wijzigingen op deze site en de basis opbouw daarvan
Deze site is responsive van af een resolutie van 200 x 200 pixels tot oneindig groot te bekijken. In de praktijk zullen de grenzen ergens tussen 350 x 600 (kleine telefoon) en 1920 x 1080 liggen (groot scherm) liggen. Is de resolutie in de breedte onder de 450 pixels, komt er een mobiel menu beschikbaar i.p.v het “knoppen” menu aan de bovenkant. Ook de achtergrond en zijbalken verdwijnen dan. Je zult zien dat bij sommige telefoons dit veranderd als het scherm in de breedte gebruikt. Dit responsive gedrag heb ik met HTML 5 en CSS gerealiseerd. “Bijna” de gehele site is met 2 kolommen opgebouwd, ik vond dat er beter uitzien bij grotere resoluties. Die kolommen komen onder elkaar te staan als de resolutie in de breedte minder dan 450 pixels komt. Foto’s en tekst blijven op die manier goed leesbaar.

De weer instrumenten worden met PHP server scripting “gebouwd”. Als lokaal java script is toegestaan (meestal) dan worden de instrumenten elke 2 minuten opnieuw “opgehaald. Op deze manier kan de pagina op het scherm blijven en worden toch de actueel gemeten waarden getoont. Ook de tabel met weer gegevens wordt met java ververst.
De bij pagina met historisch weer wordt het huidig jaar opgebouwd uit een .csv die geactualiseert word, net als de weerpagina. De voorgaande jaren worden uit een .csv opgebouwd die eenmalig uit de weer database getrokken is en blijft daarna onveranderd op de internet server.

Elke weekdag heeft een eigen achtergrond, die op alle paginaa's gebruikt wordt dit zijn foto's uit onze reizen in Turkije

De nieuws pagina is grotendeels met PHP gerealiseerd. In PHP wordt met een Query nieuws regels en linkjes uit een MYSQL database “gelezen” en op de pagina “geschreven”. De database wordt met een cronjob, met een in PHP geschreven RSS reader, elke 2 uur opnieuw "gevult" met het geselecteerde nieuws en schrijft dan 20 gevonden nieuws items per kolom in de database, totaal dus 40 nieuws items.

Om onnodig werk te voorkomen zijn alle pagina’s “verbonden” met een template. Dat betekend als ik iets aan de lay-out of menu structuur verander dat ik dat in die template doe. Als de wijzigingen in de template bewaard worden, gaan die wijzigingen ook naar alle verbonden pagina’s.
11-09-2023:
De temperatuur / vocht sensor en tevens data hub hing op een onverwarmde muur onder een dakgoot beschermt tegen regen en in de schaduw (dacht ik). Maar nu de dagen korter worden en de zon lager staat bleek dat niet waar. Rond 18:00 uur hing deze sensor in de avond zon en registreerde daardoor dagelijks een temperatuur piek. Hij hangt nu net om de hoek en de gehele dag in de schaduw.

09-10-2023:
Onder de knop "vlieg hobby's” 2 pagina's toegevoegd die gaan over het ontvangen van transponders van vliegtuigen. Een high tech. Manier van vliegtuig spotten

12-10-2023:
Boven de navigatie een sitemap toegevoegd. Hierin een overzicht mat de verschillende pagina's. De teksten zijn links naar de betreffende pagina

20-10-2023:
Bij de waarden "gevoelstemperatuur" heb ik consequent (windchill) gebruikt hetgeen fout is. Alles nu veranderd met de waarden (heat index)

28-10-2023:
Begonnen om de "weer"" pagina's ook in het Engels te publiceren. De eerste 3 zijn gebeurt "weather" "weather forcast" "table & extremes"

11-11-2023:
Alle weer pagina's bestaan nu ook in het Engels, de Engelstalige pagia's hebben een eigen navigatie

03-01-2023:
Er is een pagina historisch weer toegevoegd. de weerdata gaat terug tot januari 2023. Toen ben ik begonnen met weer te meten in de Laar, Arnhem
16-01-2023:
Ik was nog niet tevreden over het laten zien van de gevoelstemperatuur. Gevoelstemperatuur bestaat uit 2 totaal verschillende berekeningen. De een is Heat index en de ander wind chill. Wind chill wordt berekend met een temperatuur onder de 10 graden met een windsnelheid component. Heat index pas boven de 27 graden en daar wordt een luchtvochtigheid component in de berekening meegenomen.
Ik heb bijde “gevoelstemperaturen” beschikbaar maar wil niet teveel aan de lay-out doen. Nu is de 2e thermometer in de actuele weer pagina onder de 10 graden wind chill en daar boven heat index. In alle tabellen en historische data gebruik ik Heat index als hoogste gemeten gevoelstemperatuur en wind chill als laagste gemeten gevoelstemperatuur. De enige uitzondering is de pagina tabel&extremen, daar wordt in de uur / dag tabel onder de 10 graden de wind chill vertoont en er boven heat index.
Ik denk dat dit in de praktijk heel behoorlijk gaat werken. Als je verbeter voorstellen hebt hoor ik het graag

20-01-2023:
Als gevolg van bovenstaande klopte de “12 gegroepte” thermometers niet meer. Die displayen historische data en waren ooit in Turkije ontworpen. De schaal liep van -5 t/m 50 graden. En ik had nu een waarde van bijna -12 grd windchill. Terug naar de foto editor voor een nieuwe termnieuw.png gemaakt daarna de diverse php scripten aangepast om de temperatuur en regen indicaties daar weer in te passen. Alles gelukt! Moet alleen alle Engelse pagina’s nog aanpassen

05-02-2023:
De engels talige pagina's zoals hierboven beschreven ook aangepast

10-02-2023:
Onder "Blogs en nieuws" "uit de oude doos" toegevoegd. Bezig om daar verhalen uit ons verleden een plek te geven
De eerste verhalen zijn over een mijn motortrip naar Turkije in 2017

10-02-2023:
Onder "Blogs en nieuws" "uit de oude doos"
10 pagina's over mijn motortrip naar Turkije zijn af en hier te vinden