Home
Mail ons sitemap Laatste updates
 
   
 
De techniek en opstelling van mijn weerstation
De techniek

Het station is een La Crosse WS-2357.
De console meet binnen de temperatuur, rel. Vochtigheid en luchtdruk en via een buitenunit de temperatuur, rel vochtigheid, windrichting, windsnelheid en de neerslag.
Het is één van de betaalbare stations die deze mogelijkheden heeft.
De barometer meet absoluut en relatieve luchtdruk. Het verschil tussen absoluut en relatief luchtdruk moet je zelf instellen en is afhankelijk van de hoogte waar het station zich bevind. 1 Hpa is c.a 8 meter vanaf zeeniveau. Wij bevinden ons op 44 meter vanaf zeeniveau.
Ik heb de relatieve luchtdruk met een ge-eikte barometer ingesteld. Daarbij bleek een redelijk verschil tussen de "echte" luchtdruk en wat de La Crosse aangaf. Alle waarden op deze site zijn relatieve waarden en correct.
De buiten-unit is opgesteld in de schaduw. Kan wireless werken en doet dat dan op batterijen, de update's gebeuren dan tussen de 32 en 128 seconden.
Deze tijd is afhankelijk van de gemeten windsnelheid.
Ik heb de buiten-unit met een kabel verbonden aan de console.
Daardoor wordt de buiten-unit en de console met netspanning "gevoed".
De batterijen in de console en de buiten-unit worden nu alleen als backup gebruikt en de update's gebeuren nu elke 8 sec.
Op de buitenunit zijn de regen meter (resolutie van 0,25 mm) en windrichting en windsnelheid meter aangesloten.
De wind en regen meter staat op het dak De windmeter gaf in eerste instantie problemen door EMK invloed op de 15 meter lange kabel. Op internet vond ik een oplossing met een FTP kabel. (afgeschermde UTP kabel) Met deze modificatie werkt het perfect.

Door het registreren van al deze gegevens kan de gevoelstemperatuur en het condens punt uitgerekend worden. Deze zijn ook afleesbaar op de console. Ook alle maximale en minimale waarden kunnen daar zichtbaar gemaakt worden.
Eventueel kunnen er diverse alarmen ingesteld worden. B.v. extreme barometer schommelingen als slechtweer aankondiging of op de windsnelheid als storm waarschuwing.

Rechts boven zie je een stukje huisvlijt (mobiel hieronder) Een bureautje in een beetje koloniale stijl gebouwd, Een oude maar vertroetelde PC waarvan alleen de buitenkant nog origineel is.
Er is in de tijd dat ik bezig ben veel veranderd aan de diverse soorten software en het gebruik van beschikbare reken power. Korte opsomming van het verleden:
begonnen met de Heavyweather software die een paar plaatje uploaden naar deze site. Later WUHU software er bij gaan gebruiken om de data te kunnen uploaden naar Wunderground. Toen dat allemaal stabiel was heb ik heavyweather buitengebruik gesteld en WUHU gebruikt om de data uit het weerstation te halen. Via template’s voorziet WUHU deze site van weergegevens. Om grafieken te kunnen produceren ben ik GraphWeather gaan gebruiken die uit de "data" bestanden van WUHU grafieken maakten.
Maar het werd allemaal een beetje veel voor de originelen desktop.

Nu draait er een oude laptop met een gestripte windows XP, 24 uur per dag. WUHU zorgt voor het ophalen van de gegevens uit het weerstation. Dit gebeurt met seriele kabel. WUHU doet dit elke paar seconden. 12 x per minuut schrijft het de data weg naar een bestand die gebruikt wordt door GraphWeather om er grafieken van te maken. Elke 2 minuten start WUHU een programmaatje dat ik in C geschreven heb en die een Analoog / digitaal converter uitleest. Aan deze converter is een zelfbouw pyranometer aangesloten. Dit C progje schrijft in een bestand de gemeten globale straling de tijd en datum van de meting en telt het aantal zon uren per dag. Verder houd het progje de dagelijkse hoogste waarden van de globalestraling bij.
WUHU upload elke 5 minuten de data naar wunderground, Awekas en nog enkele andere site's

De actuele gegevens worden elke 2 minuten in een aantal kleine *.csv files naar deze site gestuurd.
Op deze manier krijgende meters op de weerpagina hun data.
De rest van de data zoals daggrafieken hebben een wat grotere interval
Het programma GraphWeather zorgt voor alle grafieken (lijn en staaf) en de statistieken per gekozen interval. 24 uur, 48 uur, current month en previous month en upload deze met intervallen naar deze site.
WUHU “onthoud” ook de high en lows per uur, per 24 uur, per dag, per maand, per jaar en all time.

Elke dag wordt er automatisch een backup gemaakt van alle cruciale bestanden naar een NAS. Elke week worden de oude week bestanden hernoemt naar weeknummer en worden er nieuwe week bestanden aangemaakt die dan in de nieuwe week gevuld worden.
Elke maand wordt automatisch een nieuw current en previous month gemaakt voor deze site.
Voor diegene die een groot scherm hebben en het grafisch nog een keer willen bestuderen klik dan hier

Bij spanning uitval, (wat regelmatig gebeurt), gaat de laptop al snel slapen. Elk uur daarna wordt hij kort wakker om te kijken of de spanning terug is. Zo niet valt hij weer in slaap en als de spanning terug is wordt alles weer gestart en de historische data alsnog uit het weerstation opgehaald. Deze data wordt naar wunderground geupload en gebruikt voor de weer informatie op deze site.

Het laatste probleempje waar ik tegen aan liep was dat de datum / tijd van het console regelmatig volledig uit de pas liep. Hierdoor was de weggeschreven data onbruikbaar geworden.
Het weerstation is uitgerust met een DCF ontvanger. Normaal betekend het, dat de klok en datum door een lange-golf zender in Duitsland netjes gesynchroniseerd wordt.
Helaas zitten we hier buiten het ontvangst gebied van deze zender. De lange golf ontvanger van het console werd daardoor nog wel eens op het verkeerde been gezet door vreemde signalen. Wat raar is, omdat normaal in een DCF systeem een nieuwe tijd pas gebruikt wordt als meerdere keren dezelfde informatie ontvangen is.
Ik ben kort in overleg geweest met Dick van www.weerspecialist.nl en besloten om de interne ferriet antenne in zijn geheel te demonteren. Hierdoor kon de ontvanger redelijkerwijs niets meer ontvangen.

Om de klok synchroon te houden controleert de WUHU software nu elke ochtend of de weerstations klok gelijk loopt met de PC klok. Als de afwijking meer is dan een paar seconden wordt dat gecorrigeerd. Dit werkt al geruime tijd zonder problemen
.Hier het geknutselde bureautje.


De buitenunit de winvaan en het console.


De oude laptop die als weerhup functioneerd.


Screenshot van de WUHU software.