Home
Mail ons sitemap Laatste updates
 
   
  De techniek achter mijn weer data en deel van deze website

Ik kreeg van een vriendin een HP thin client t620. Dat is de basis geworden van het verzamelen van mijn weer data. De t620 heeft een AMD G-Series GX-217GA SOC: dual-core APU 1.65GHz en Radeon HD 8280E graphics aan boord. + alle andere hardware is het een complete PC maar met laag energie verbruik en geen actieve koeling. Hij is dus fluister stil. Er draait een uitgekleden versie van Linux Mint op. Veel van wat ik hiervoor niet nodig heb is uit de distributie gehaald. Denk b.v. aan Libre Office en foto editors. Linux is op een ATA ssd sandisk van 16 GB geïnstalleerd, wat meer dat voldoende is als je maar zorgt dat je “home” directory niet op deze disk staat. Daarvoor gebruik ik een 2e ssd ATA samsung van 128 GB. Dit past allemaal zonder aanpassingen in de Thin client. De keuze van alle hardware was simpel het lag ongebruikt in de hobby kist.

thinclient

De bediening gebeurt met een KVM switch wat wil zeggen dat mijn werkhoekje 1 scherm, toetsenbord en muis heeft die worden dan tussen een desktop en de thin client geschakeld zodat ik volledige controle heb maar met beperkte ruimte nodig heb.

werkplek

Als “weer” software gebruik ik “Weewx”. Dit is open source, geschreven in Python het heeft een SQLite database waar al de verzamelde gegevens per 5 minuten in op worden geslagen. Weewx levert ook een aantal templates voor weer pagina’s, die middels FTP elke 5 minuten naar je website ge-upload kunnen worden.
Ik heb daar niet voor gekozen. Ik gebruik 1 van de templates lokaal en in die zelfde template heb ik paar extra’s gebouwd.
Alle dag gegevens (temperatuur, gevoelstemperatuur, luchtvochtigheid, luchtdruk, wind richting en snelheid + regenhoeveelheid) worden nu in een klein bestandje geschreven en dat wordt middels FTP elke 5 minuten naar deze site geüpload.


Er zijn voor je website tal van weer instrumenten op internet te vinden en de website zelf word tegenwoordig al snel met een CMS zoals wordpress “gebouwd” Dat vond ik geen hobby, Alles is in plain HTML 5 geschreven en de instrumenten zijn met PHP server scripting gecreerd.
Ik heb wel een template gebouwd die aan alle pagina’s gekoppeld is, zodat ik niet elke keer alle pagina’s langs moet bij aanpassingen, dat wordt dan middels die template netjes voor me gedaan.



console Het weerstation zelf is er een in de betaalbare prijsklasse, en ik vond het belangrijk dat de sensoren los van elkaar zijn. Nu heb ik een windvaan en anemometer in een mast (wind richting en snelheid) de regenmeter op c.a. 1 meter van de grond en de vocht sensor temperatuur sensor in de schaduw. De vocht / temp sensor is tevens de hub. D.w.z. hij verzamelt draadloos alle gegevens en stuurt die, ook weer, draadloos door naar het console. De console praat middels een USB stick draadloos met de HP thinclient.

opstelling

Om de site geschikt te maken voor alle resoluties (responsive) heb ik alleen HTML en CSS gebruikt. Dit werkt bijzonder goed is klein waardoor snel. Als je op een groot scherm zit moet je de Explorer maar eens flink kleiner maken. Je zult zien dat b.v. de foto’s mee “schalen” en dat de lay-out en menu structuur bij kleine resoluties verandert.

De site is grotendeels statisch, wat wil zeggen dat de content vast is, behalve de weer pagina’s die worden gecreëerd als ze opgeroepen worden. Buiten het eerder beschreven bestandje met “dagdata” word er nog een “maandbestand” een “celestial” bestand en de nodige grafieken “gemaakt” en naar deze site ge-upload. De frequentie van de upload hangt af van de data. De celestial data dat zijn o.a. zon en maan opkomst en ondergang word slechts 1 x per dag verzonden. Oo en ik gebruik een klein beetje java om te zorgen dat de instrumenten dynamisch zijn.